Wil je een lange termijn oplossing om meer bezoekers naar je website te trekken? Dan moet je met je blog hoog in Google komen.

Bovenaan in Google komen met je blog is geen hogere wiskunde. Het kost echter wel tijd en energie. Door middel van website optimalisatie verhoog je de vindbaarheid van je website. Zo kun je door de juiste bezoekers gevonden worden op Google .

In deze blog geef ik je 8 tips om je website vindbaar te maken.

Geen idee wat SEO eigenlijk is en hoe het werkt? Voor je verder gaat met deze tips, lees eerst de blog met SEO uitleg voor beginners

1. Overstappen naar https

Google waardeert beveiligde websites. Vanaf mei 2018 is het met de nieuwe AVG wetgeving nog belangrijker dat je website veilig is. Zorg er dus voor dat je een SSL-certificaat (TLS) hebt geïnstalleerd.

Een SSL-certificaat kost zo’n 5 tot 8 euro per jaar (geen bedrag om wakker van te liggen), maar het nadeel is dat het best een klus kan zijn om zo’n certificaat te installeren. Meer hierover weten? Je vindt hier uitleg over het overstappen van http naar https.

2. Interne linkstructuur

Met intern linken navigeer je je bezoekers door je website heen. Je plaatst dus in je content links naar andere relevante blogs op je eigen website. Dit is driedubbele winst:

  1. je bezoekers vinden extra veel relevante info (blije bezoekers, fijn!)
  2. je houdt bezoekers langer op je website (dit is goed voor je bounce rate en hiermee kun je de vindbaarheid in Google verhogen)
  3. je helpt Google bij het crawlen van je content (ook goed om hoger in Google te ranken)
SEO tips - Hoger in Google met je blog of website

Bonus tip: meten is weten, dus bekijk regelmatig in Google Analytics en de Search Console hoe je website het doet.

3. Laadsnelheid van je website

Beter scoren in Google én je gebruiksvriendelijkheid verhogen? Zorg voor een snelle website.

De laadsnelheid is een belangrijke factor voor je vindbaarheid in Google. Google’s gedachte hierachter is dat een snelle website gebruiksvriendelijker is, maar waarschijnlijk ook up-to-date is.

Je kunt je laadsnelheid testen op GTmetrix.com. Deze tool analyseert je website en geeft daarnaast tips voor het verbeteren van je snelheid.

4. Zoekwoordonderzoek

Wil je je SEO verbeteren, stop dan extra tijd in een zoekwoord onderzoek. Zo kun je bovenaan in Google komen op de zoektermen die voor jou het belangrijkst zijn.

Zorg er wel voor dat je de keywords op de juist plaats zet, namelijk in onder andere de:

  • titel (H1)
  • tussenkoppen (H2, H3 etc)
  • alt text afbeelding
  • titel tag
  • url
  • meta-description

Natuurlijk gebruik je de gevonden zoekwoorden ook in de lopende tekst. Ga je tekst echter niet volproppen met zoekwoorden. Je blog moet vooral prettig lezen en nuttig zijn voor je lezers. Probeer je belangrijkste zoekterm (of een variant) in ieder geval in je intro (of in de eerste 100 woorden) te noemen, maar lukt dit niet, dan is dat niet erg.

Gebruik de handige SEO checklist zodat je zeker weet dat je pagina helemaal seo-proof is!

5. Optimaliseer bestaande content

Met je website hoger in Google maar geen tijd om nieuwe content te schrijven? Dan is het de oplossing om je bestaande blogs beter vindbaar in Google te maken.

Blogs die al op de 2e of 3e pagina in de zoekresultaten komen, kun je met een paar kleine aanpassingen bovenaan in Google krijgen.

Kijk in Google Analytics welke blogs en pagina’s al goed gevonden worden. In de Google Search Console zoek je op voor welke keywords je al te vinden bent. Voeg de zoektermen met een hoog aantal vertoningen (impressions) toe aan je post of pagina (zie tip 4).

Lees hier meer uitleg over Google Analytics.

6. Mobielvriendelijke website

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar er zijn nog steeds websites die niet mobielvriendelijk zijn. Check je blog daarom regelmatig op je mobiel en tablet zodat je zeker weet dat je blog goed leesbaar is. Ook de navigatie moet gemakkelijk zijn.

Heeft je thema geen mobielvriendelijke layout, installeer dan een plugin zoals WPtouch Mobile, of stap over naar een ander thema.

Betaalde thema’s zijn sowieso mobielvriendelijk(er) en met een betaald thema heb je een streepje voor bij Google. Wil je het dus serieus aanpakken met je blog of website, investeer dan een paar tientjes in een mooi betaald thema. Zo kun je gemakkelijk hoger in Google komen!

7. Gastbloggen

Linkbuilding heeft een slechte reputatie, maar het is één van de meest effectieve manieren om je website bovenaan in Google te krijgen. Ik raad je aan om je te focussen op gastbloggen. Er wordt soms geroepen dat gastbloggen ‘dood’ is, maar het is nog steeds de enige echte “white hat” linkbuilding strategie voor het krijgen van goede backlinks.

Kijk in je netwerk, Google op [je niche] + gastbloggen en [je keyword] + gastbloggen of sluit je aan bij Facebookgroepen voor bloggers in je niche. Ga vooral gastbloggen bij blogs met een hoge domain authority (of in ieder geval een DA hoger dan die van jouw website). Zorg uiteraard voor steengoede content en plaats hierin minimaal één relevante link naar jouw website.

Lees hier meer over linkbuilding en domain authority.

8. Specifieke niche

Zorg voor een specifiek onderwerp om over te bloggen. Er zijn namelijk al heel veel blogs en de tijd dat je met een dagboekstijl-blog veel bezoekers trekt, is voorbij. Daarnaast zijn er al heel veel bloggers die schrijven over bijvoorbeeld reizen, voeding en het moederschap.

Wil je met je blog goed gevonden worden in Google, kies dan dus een specifieke niche. Je doelgroep wordt hierdoor kleiner, maar je kunt heel gericht antwoord geven op vragen van echt geïnteresseerden. Uiteindelijk kun je daarmee hoog in Google komen. Ook verhoog je hiermee de betrokkenheid bij je blog én ben je aantrekkelijker voor samenwerkingen tegen een hoger tarief.

Heb je een bedrijfswebsite en vind je het moeilijk om een specifieke niche te kiezen? Denk dan eens goed na over wie je ideale klant is. Door je te richten op een specifieke klant, maak je je niche ook smaller. Richt je in je blogs tot deze doelgroep. Zo kun je je Google hits verhogen én je daadwerkelijke doelgroep beter bereiken.

Hoe komt mijn website hoger in google?

Natuurlijk wil je met je website hoog komen in Google. Er is helaas geen bulletproof SEO stappenplan waarmee je gegarandeerd bovenaan in de zoekresultaten komt. Maar wil je de vindbaarheid van je website verbeteren, dan kom je met deze SEO tips een heel eind.

 

Deze blog is op 18 mei 2018 voor het laatst geüpdate.